Motion till riksdagen
2021/22:3336
av Jamal El-Haj m.fl. (S)

Industrins klimatomställning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fortsatt utveckling av Industriklivet och industrins klimatomställning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att utsläppen av växthusgaser ska minska i en takt som är förenlig med Parisavtalet, måste åtgärder börja vidtas här och nu. Om utsläppen av växthusgaser inte minskar, visar prognoser på att klimatet kommer att förändras på ett sätt som gör naturkatastrofer mer frekventa och väderförhållanden överlag mer extrema. Klimatförändringarna kommer på så sätt få stora konsekvenser för både människors levnadsstandard och industrins fortlevnad.

Det är nödvändigt att göra det s.k. Industriklivet långsiktigt och förutsägbart. Industriklivet har varit med och delfinansierat många viktiga forsknings- och innova­tionsprojekt. Industriklivet behöver vara långsiktigt för att ge industrin god förutsäg­barhet i omställningen och omfatta tillräckligt med resurser för att stödja fler industri­sektorers omställning. Eftersom industrin står för en stor del av Sveriges totala utsläpp, är det viktigt att främja industrins tekniska och affärsmässiga omställningsresa för att nå fossilfrihet. Forsknings- och innovationspolitiken behöver därför i ännu större utsträck­ning utformas för att främja industrins möjligheter att möta klimatutmaningen. Resurser behöver riktas till olika test- och demonstrationsanläggningar. För många industrier kan teknik för att fånga in koldioxid och lagra det i marken, CCS-teknik, vara en avgörande lösning för att minska utsläppen av växthusgaser. Därför är det positivt att Industriklivet har utökats till att även omfatta ekonomiskt stöd till forskning för CCS-teknik.

EU:s innovationsfond är ett viktigt medel för svenska industriföretag att kunna söka ekonomiskt stöd i större storlek än vad som är möjligt inom ramen för till exempel Industriklivet. För att upprätthålla konkurrenskraften i klimatomställningen behövs finansieringsmöjligheter som ges genom EU. Det handlar om att gemensamt inom EU skapa en starkare ställning gentemot resten av världen som inte på samma sätt som vi satsar på en klimatomställning av industrin.

EU:s statsstödsregler är viktiga för att det ska råda rättvis konkurrens. Samtidigt innebär klimatomställningen stora behov av offentliga investeringar som behöver kunna komma industriföretag till del. Svenska företag har generellt sett varit vinnare i systemet med EU:s statsstödsregler. Om reglerna förändras för att underlätta klimatfrämjande insatser, är det viktigt att den utformningen sker på ett sätt som inte missgynnar svenska företags konkurrenskraft. En gränsjusteringsmekanism för koldioxid, det vill säga en mekanism där importerade varor till EU ska bära samma kostnad för sina koldioxid­avtryck som europeiskt producerade varor, kan också vara viktigt för en rättvis kon­kurrens relativt omvärlden.

 

 

Jamal El-Haj (S)

 

Emilia Töyrä (S)

Hans Hoff (S)

Isak From (S)

Johanna Haraldsson (S)

Patrik Lundqvist (S)

Sofia Amloh (S)