Motion till riksdagen
2021/22:3323
av Sofia Westergren (M)

Svensk strategi för biogas i industrin


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram en svensk strategi för biogas i industrin och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att regeringen bör ge berörda myndigheter i uppdrag att ta fram en svensk strategi för biogas i industrin.

När biogasutredningen lämnade sin slutrapport fanns där flera viktiga och skarpa förslag. Utredningen föreslår ett nationellt produktionsmål, kvalitetsmål och stöd. Sammantaget lyfts biogas från att vara en politisk fråga som mestadels hanteras på lokal och regional nivå till en mer prioriterad nationell fråga. Biogas har ett flertal samhälls­nyttor, minskar utsläppen av växthusgaser och bidrar till en mer cirkulär ekonomi.

Förslagen i utredningen är inte tillräckliga, men de är en god start. Tidigare har varken produktionsmål eller kvalitativt mål funnits. Utredningen har dock en brist i att det industriella perspektivet saknas. Anledningen till detta verkar vara att utredningen inte kontaktat fler än ett fåtal intressenter. Fokus för utredningen verkar snarare ha varit att öka produktionen, men inte utreda var efterfrågan skulle kunna finnas. När det industriella perspektivet tappas bort har efterfrågan kraftigt underskattats i utredningen.

Med ökad tillgång till biogas kan flera industrier ställa om till mer klimatsmart drift. En del industri kan också använda biogas som insatsvara.

Enligt Energimyndighetens statistikrapport, Produktion och användning av biogas och rötrester 2019, har svensk biogasproduktion ökat med 3,3 procent under 2019. Den största ökningen skedde i avloppsverk och samrötningsanläggningar där olika substrat rötas tillsammans, som matavfall och gödsel. Sveriges totala användning av biogas är nästan 4 TWh.

2019 importerade Sverige omkring 1,8 TWh biogas. Två tredjedelar var från Danmark. En tredjedel var från övriga EU. Som jämförelse kan nämnas att natur­gasanvändningen är omkring 9 TWh inklusive import av flytande naturgas (LNG) och den naturgas som kommer via ledningsnät för naturgas.

Svenska styrmedel har tidigare drivit biogasen in i transporterna. Elektrifieringen, främst av tunga transporter, förändrar klimatnyttan av det. Biogas behövs bättre i industrin och industriella processer, där el inte är en möjlighet.

Frågan uppmärksammas också i initiativet Fossilfritt Sverige. Gasbranschen åtar sig att bidra till en utvecklad marknad för förnybar gas i sin färdplan. De skriver att produk­tionspotentialen finns i Sverige, men den behöver realiseras i snabbare takt än hittills och uppmanar politiken att det behövs en nationell strategi för industrins tillgång till förnybara gaser.

Det pågår en grön nyindustrialisering i Sverige. Biogas kan driva på den utveck­lingen och stärka Sveriges konkurrenskraft. Första steget är en strategi för biogas i industrin.

 

 

Sofia Westergren (M)