Motion till riksdagen
2021/22:3317
av Jan Ericson (M)

Nationell folkräkning och biometriska id-handlingar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om nationell folkräkning och biometriska id-handlingar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skrämmande uppgifter kommer hela tiden om hur personer med dubbla eller ibland tredubbla identiteter lyckas tillskansa sig bidrag och förmåner på ett helt orimligt sätt. Samtidigt används falska identiteter i kriminell verksamhet och många människor befinner sig illegalt i vårt land.

En person med tre olika identiteter kan exempelvis använda den ena för att starta företag och få nystartsbidrag, den andra för att vara arbetslös och få bidrag, och den tredje för att ta lån som sedan aldrig betalas tillbaka. Har man tre olika identiteter kan man också tillskansa sig tre gånger så mycket i bidrag från våra bidragssystem.

Polisen och Skatteverket och andra myndigheter konstaterar alltför ofta att de inte kan göra mycket åt saken.

Sverige behöver en ny folkräkning, där man samtidigt grundligt undersöker människors identiteter när det råder oklarheter. Id-handlingar bör samtidigt alltid vara biometriska.

Efter genomförd folkräkning bör alla som uppbär bidrag och ersättningar tvingas inställa sig personligen och uppvisa biometrisk id-handling för att få fortsatta ut­betalningar. För de bidragsmottagare som inte infinner sig inom angiven tid dras bidragen in i sin helhet. På detta sätt kan man även upptäcka felaktiga bidrags­utbetalningar till utlandet. 

 

 

Jan Ericson (M)