Motion till riksdagen
2021/22:3285
av Boriana Åberg (M)

Trafikregler för elsparkcyklar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa trafikregler för elsparkcyklar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Elsparkcyklarna erbjuder en möjlighet att förflytta sig snabbt och smidigt i offentliga miljöer. Det är ett flexibelt transportmedel som passar utmärkt att kombinera med andra trafikslag. Men som de används i dag skapar de också både problem och irritation, och de utgör inte helt sällan en direkt fara för andra trafikanter. Därför måste elspark­cyklarnas användning självklart regleras, på samma sätt som andra trafikslag sedan länge är reglerade.

Förutom att elsparkcyklarnas användning utgör ett problem i trafiken är det inte oproblematiskt att det offentliga utrymmet såsom trottoarer, passager, torg m.m. brukas som gratis parkeringsplatser för dessa. Ofta utan någon form av organisering, genom att helt enkelt ligga utspridda på marken. De utgör då inte sällan hinder för andra trafik­anter och inte minst en fara för bland annat funktionshindrade.

Vissa kommuner har infört egna regler som begränsar användningen av elspark­cyklar, något som är välkommet. Dock behövs en generell nationell reglering.

 

 

Boriana Åberg (M)