Motion till riksdagen
2021/22:3284
av Boriana Åberg (M)

Stödet till studieförbunden


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att stoppa den statliga finansieringen av Folkbildningsrådet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att låta studieförbunden fungera under marknadsmässiga villkor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På Folkbildningsrådets hemsida står följande att läsa: ”Folkbildningen ska ge alla möjlighet att tillsammans med andra öka sin kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället. Det låter onekligen som en behjärtansvärd ambition, men ska detta verkligen finansieras med skattepengar? Skattebetalarna finansierar redan komvux, universitet och högskolor som erbjuder utmärkta möjligheter till kunskap och bildning, dessutom med tydligare och mer strukturerad kvalitets­säkring.

Studiecirklarna och folkhögskolorna kom till i slutet av 1800-talet i ett Sverige där majoriteten av befolkningen saknade studentexamen. Då fanns det ett oerhört sug efter kunskap och goda skäl för staten att stödja en verksamhet som gav människorna bättre självkänsla och större möjligheter till jobb. När man öppnar en studieförbundskatalog idag handlar utbudet om matlagningskurser, silversmide, seglingskurser, sömn, stick­ning etc. Kort och gott ett varierat utbud av trevliga fritidssysslor. Det finns dock ingen som helst anledning att vuxna människors hobbyer ska finansieras med skattepengar.

Fusket med både påhittade deltagare och fiktiva aktiviteter är vitt utbrett, likaså fusket med bluffakturor och påhittade hyresavier. Den allvarligaste överträdelsen är dock utbetalningarna av bidrag till studieförbundet Ibn Rushd. Detta har kritiserats av många, bland annat forskarna Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren. Det förefaller finnas starka bevis för att studieförbundet Ibn Rushd har tydliga kopp­lingar till Muslimska brödraskapet, trots att studieförbundet självt påstår att några sådana kopplingar inte finns. Islamiska Förbundet i Sverige (Ifis), som är medlems­organisation i och grundare av Ibn Rushd, är en del av Federation of Islamic Organizations in Europe (FIOE). FIOE grundades som Muslimska brödraskapets europeiska gren 1989. Ett konkret bevis på kopplingen mellan Ifis och FIOE är Ifis stadgar, som säger att alla tillgångar ska tillfalla FIOE vid upplösning av förbundet.

Medlemsorganisationer och samarbetspartners till Ibn Rushd har vid fler tillfällen bjudit in predikanter som har spridit hat mot judar och homosexuella och predikat om kvinnors underlägsenhet. Medlemsorganisationerna i Ibn Rushd har målsättningen att skydda muslimers religiösa identitet från att påverkas av de sekulära värderingar som råder i Sverige och hindrar därmed integrering. Alla varningsröster om rörelsens kopplingar till islamism har blivit avfärdade som islamofobi och rasism. Genom att finansiera Ibn Rushd har Folkbildningsrådet lyckats med konststycket att stödja såväl just den polarisering i samhället som den har i uppdrag att bekämpa som spridande av antisemitism samt att aktivt motverka jämställdhet och tolerans.

 

 

Boriana Åberg (M)