Motion till riksdagen
2021/22:3252
av John Widegren (M)

Förstärkning av tullens befogenheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka tullens befogenheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tullverket har idag otillräckliga resurser och måste prioritera mellan Sveriges gräns­övergångar. Sverige måste stärka gränsskyddet så att stöldgods inte så enkelt kan lämna landet, stöldgods som idag många gånger härstammar från jordbruket. Det kan vara stora traktorer eller insatsmedel till jordbruket, till exempel växtskyddsmedel. Men det som är genomgående är att det är stora ekonomiska värden som lämnar landet. De ligor som idag har specialiserat sig på att stjäla från jordbruket märker att det är riskfritt att föra ut stöldgodset ur landet.

Åt andra hållet är tullen första linjen i kampen mot internationell brottslighet. Vapen och narkotika ska inte kunna passera våra gränser. Tullverket bör få befogenhet att kunna genomföra systematiska stickprovskontroller vid utförsel ur landet för att stoppa transporter av stöldgods. Regelbundna och systematiska stickprovskontroller vid utförsel skulle kunna utgöra ett verkligt hinder för stöldligorna.

Det krävs en rejäl ambitionsökning för Tullverket så att det kan vara ett skydd för Sveriges gränser. Det ger trygghet och minskar mängden illegala vapen och narkotika samt våra lantbruk får behålla sina ägodelar.

 

 

John Widegren (M)