Motion till riksdagen
2021/22:3237
av Viktor Wärnick (M)

Skärpta och utökade befogenheter vid förvar av utlänningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skärpta och utökade ordnings- och säkerhetsbefogenheter vid förvar av utlänningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I utlänningslagen regleras frågor som rör förvar av utlänningar, men vad gäller förvars­personalens befogenheter för att upprätthålla ordning och säkerhet inne i förvaren är dessa inte tillfredsställande.

De senaste årens mycket stora migrantströmmar till Sverige har försvårat arbetet i förvaren, med förtätningar av platser, ökad drogproblematik samt svårigheter att kontrol­lera införseln av olika föremål till följd. Verkställighetsarbetet vad gäller återvändande till utlänningarnas hemländer har komplicerats avsevärt och detta har inneburit att många förvarstagna under längre tid vistas i förvaren eftersom deras ärenden många gånger är overkställbara.

Detta ökade tryck på förvaren i en ny tid kräver en ny lagstiftning med mycket mer långtgående befogenheter för att upprätthålla ordning och säkerhet, exempelvis vad gäller delar som att ge förvars- och transportpersonal ständig rätt till visitation av de för­varstagna och deras utrymmen samt möjlighet att kontrollera och försvåra besökares möjligheter att smuggla in olika föremål och droger, vilket i praktiken inte är möjligt idag.

Riksdagen bör med anledning av detta ge regeringen i uppdrag att initiera ett arbete med att uppdatera regelverket avseende befogenhetsfrågor vid förvar av utlänningar samt snarast möjligt återkomma till riksdagen med förslag till sådana förändringar.

 

 

Viktor Wärnick (M)