Motion till riksdagen
2021/22:3201
av Helena Lindahl (C)

Reservatsbildningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att samtliga reservatsbildningar bör baseras helt på frivillighet hos den enskilda markägaren och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Töcksfors i Värmland gjorde en markägare vars gård varit i släkten i sju generationer i maj 2019 en sedvanlig avverkningsanmälan. Istället för tyst medgivande om avverkning meddelade länsstyrelsen att marken har höga naturvärden och att de tänker göra reser­vatsbildning. Information gavs om att markägaren skulle få ersättning för marken när beslut om reservat tagits. Men statens pengar i potten till ändamålet var slut och fort­farande tvingas markägaren agera bank åt staten. På grund av länsstyrelsens agerande har markägaren fått vänta 2,5 år på besked och fått det svårt ekonomiskt då förväntade intäkter av avverkningen uteblivit i verksamheten.

Det här är ett av många fall där staten berövar en enskild markägare möjligheten att bruka sin skog. För att slå vakt om äganderätten bör istället samtliga reservatsbildningar baseras helt på frivillighet, så att markägaren får avgöra frågan. Detta bör ges reger­ingen till känna.

 

 

Helena Lindahl (C)