Motion till riksdagen
2021/22:3167
av Hampus Hagman (KD)

Minskning av antalet ledamöter i Sveriges riksdag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att grundligt utreda en minskning av antalet ledamöter i Sveriges riksdag ur olika perspektiv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska riksdagen har 349 ledamöter, vilket gör riksdagen till ett av världens största parlament, räknat i ledamöter per invånare. Att just Sveriges parlament blivit så stort beror på kompromisser som gjordes vid övergången från tvåkammarparlament till enkammarparlament, men riksdagens storlek kan också motiveras genom de stora skillnaderna i befolkningstäthet i landet.

Men är det verkligen motiverat att ha ett av världens största parlament? Jag menar att nackdelarna med ett så stort parlament som det svenska är flera. Mest uppenbart är att kostnaden blir onödigt hög. Därtill urvattnas det ansvar som varje enskild ledamot har och många ledamöter blir anonyma för den breda allmänheten. Det blir därför svårt att utkräva ansvar från den enskilda ledamoten.

Samtidigt är det viktigt att hela landet är representerat i riksdagen. Antalet ledamöter får därför inte heller bli för litet. Vad som är ett rimligt antal behöver utredas grundligt ur olika perspektiv, men en minskning till 249 ledamöter vore tänkbart.

 

 

Hampus Hagman (KD)