Motion till riksdagen
2021/22:3163
av Magnus Stuart (M)

Screening av bröst- och livmoderhalscancer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av införandet av allmän screening av bröst- och livmoderhalscancer för äldre och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige har vi en mycket hög kvalitet inom sjukvården och vi har kommit långt när det gäller att använda tekniska hjälpmedel och digitalisering. Tack vare bl.a. screening kan sjukvården idag upptäcka ett stort antal sjukdomar tidigt och förebygga genom tidig behandling. Vi måste dock fortsatt jobba för en mer jämlik vård. Kan vi ännu tidigare än idag upptäcka olika sjukdomar och behandla dem så kan vi också spara mycket lidande, liv och resurser.

Ett område som är eftersatt är kvinnor över 74 år när det gäller mammografi och kvinnor över 64 år när det gäller cellprov för livmoderhalscancer. För den enskilde och samhället är det viktigt att upptäcka bröstcancer respektive livmoderhalscancer tidigt, även i högre åldrar.

Cancervården ska vara tillgänglig och jämlik, och som ett led i detta måste riksdag och regering verka för att samtliga kvinnor över 64 år ska ges möjlighet till screening med cellprov och HPV-test för att tidigare upptäcka livmoderhalscancer och att verka för att samtliga kvinnor över 74 år screenas med mammografi för att tidigare upptäcka bröstcancer.

 

 

Magnus Stuart (M)