Motion till riksdagen
2021/22:3138
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Förändrat rotavdrag för säkerhetshöjande insatser på fordon


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förändra rotavdraget till att även gälla reparationer och säkerhetshöjande åtgärder på fordon och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Allmän kunskap inom vissa hantverksbranscher är många gånger begränsad. Att köpa en tjänst från någon med yrkesskicklighet kan då anses fördelaktigt, exempelvis att få tapetserat av en målare, att få ett badrum ombyggt av en snickare osv., medan omhänder­tagande av bilen helt lämnas utanför. Att äga och ta hand om sin bil är idag en kostsam investering. Samtidigt är ett bristfälligt underhåll en säkerhetsrisk för både den enskilda och dess omgivning. Än värre att själv försöka genomföra reparationer på bilen utan kunskap om att det genomförs på ett säkert sätt.

Vi ser idag en utbredd marknad för ”svartarbete” på privata bilar. Att utvidga rot­avdraget till att även innefatta reparationer på bilen skulle öka skatteintäkterna då svarta jobb blir vita och därmed även stärka branschen så att den kan erbjuda fler jobb. Detta samtidigt som trafiksäkerheten kan öka om fordon som inte fackmannamässigt reparerats kommer bort från vägarna. En win-win.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)