Motion till riksdagen
2021/22:3130
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Utökning av tullens befogenheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över tullens befogenheter i syfte att ge tullen fler polisiära befogenheter mot stöldgods och införsel av otillåtna varor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tullen är en viktig del i vår möjlighet att skydda vårt land och dess invånare från såväl farligt/olämpligt inkommande gods som möjligheten att lämna landet med stöldgods m.m. Varje dag ser vi ändå hur stöldligor lämnar landet med gods som stulits och egentligen tillhör någon annan utan att tullen kan ingripa på ett sätt som stoppar utförseln av godset. I avvaktan på polis hinner buset lämna landet. Ett tandlöst system leder till att internationella stöldligor nyttjar svenskars välvilja att kunna lita på alla till att köra över hela systemet. Vi ser stora mängder stöldgods lämna landet liksom vetskapen om hur narkotika och vapen kan transporteras in utan att tullen har polisiära befogenheter och kan ingripa ”på riktigt”.

För att säkra svenska och svenskars tillgångar samt för att skydda landet och dess medborgare mot import av farligt gods som inte hör hemma här krävs en utökad befogenhet hos den svenska tullen till att innefatta fler polisiära rättigheter vid rikets gränser.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)