Motion till riksdagen
2021/22:3126
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Befolkningsskydd anpassat för nutida förhållanden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av ett stärkt befolkningsskydd anpassat till nutida förhållanden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För fem år sedan arbetade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fram en rapport för stärkt beredskap med bland annat hur behovet av skyddsrum såg ut för en 10årsperiod. Man konstaterade att skyddsrum behövde iordningställas för 50 000 människor till 2027.

Idag finns skyddsrum fördelat över landet som inrymmer omkring 7 miljoner människor. Under snart 20 år har inga nya skyddsrum byggts trots att befolkningen ökat drastiskt.

Hotbilden förändras över tid och ser helt annorlunda ut mot den bild som fanns på 60–70-talet då många av dagens skyddsrum kom till. En modern beredskap behöver vara flexibel och vara anpassad till utvecklingen i vårt samhälle, vår omvärld och våra säkerhetsbehov.

Detta ställer höga krav och skapar ett stort behov av en aktiv omvärldsbevakning med god handlingsberedskap samt en god förmåga till snabb omställning. Vi måste säkerställa energiförsörjning, livsmedelsförsörjning inkl. rent vatten, transporter och tillförlitliga internetuppkopplingar.

Med anledningen av ovanstående är det hög tid att Sverige ser över sitt behov av skyddsrum och planerar för en utbyggd skyddsrumsinfrastruktur samt hur densamma snabbt kan driftsättas.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)