Motion till riksdagen
2021/22:3097
av Hans Rothenberg (M)

Kontroll av säkerhetspersonal för att skydda företag och myndigheter mot grov brottslighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheter för företag och andra arbetsgivare i samhällsviktig verksamhet att göra utförliga bakgrundskontroller av personal genom nyttjande av privata rättsdatabaser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns potentiellt stora risker med att personer kopplade till organiserad brottslighet får anställning och ansvar i säkerhetsföretag. Det kan vara allt från larminstallatörer och låstekniker till ordningsvakter och bevakningsoperatörer. Om personer som inte är pålit­liga ur säkerhetssynpunkt inom dessa yrkesgrupper använder sin kapacitet felaktigt kan det få ytterst allvarliga konsekvenser. Enbart tillit eller medioker kontroll är en riskabel strategi och långt ifrån tillräckligt.

Företag och myndigheter är idag inte i tillräcklig grad skyddade mot insiderproble­matik och andra former av kriminell påverkan. Exemplet med det tiotal pistoler och ammunition som stals från Regeringskansliet vid minst tre tillfällen under 2019 utan att det ledde till åtal är talande. Att ett insiderbrott låg bakom är högst sannolikt, vilket belyser problematiken med att förebygga dessa och liknande typer av insiderbrott. Möjligheten att göra bakgrundskontroller vid rekrytering av ny personal, samt regel­bundet av anställda medarbetare, är angelägen men beroende av lagar och förordningar. I sammanhanget är nyttjandet av privata rättsdatabaser det i dag enda tillförlitliga sättet för de flesta företag att utföra bakgrundskontroller avseende laglydnad.

Det finns anledning att öka möjligheterna till kontroll gällande flera samhällsviktiga yrkesgrupper. Som en del av detta bör väktare och ordningsvakter kunna kontrolleras av Säkerhetspolisen i likhet med kontrollen av poliser. Säkerhetsföretag ska också kunna vända sig direkt till polisen för att begära utdrag från belastningsregistret för kontroll av personal. Även möjligheter att i större utsträckning ta kreditupplysning vid nyanställ­ning av personal och för uppföljande kontroll vore i sammanhanget rimligt. Möjligheter man ej har idag.

Medvetenhet om riskerna med insiderproblematik måste tas på största allvar. För alla typer av samhällsviktiga yrkesgrupper bör det ske grundliga bakgrundskontroller med kvalificerad analys. För att motverka kriminalitet och skydda medborgarna krävs förutsättningar för utförliga bakgrundskontroller, i synnerhet gällande personal i säkerhetsföretag.

 

 

Hans Rothenberg (M)