Motion till riksdagen
2021/22:3077
av Daniel Andersson (S)

Energieffektiviseringar med inriktning privatbostäder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa ett skatteavdrag för nyinvesteringar som ger energieffektivisering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I somras kom FN:s klimatpanel IPCC med en ny rapport om de vetenskapliga rönen kring klimatförändringar. Den visar med all önskvärd tydlighet att det sker en gradvis ökning av medeltemperaturen på jorden, att denna beror på mänsklig aktivitet och att den leder till allt extremare väderförhållanden. Vi har nu en begränsad tid på oss att begränsa temperaturhöjningen till 1,5 grader över förindustriell nivå, vilket är en strävan i Parisavtalet.

Allt fler inser att det krävs effektiviseringar i den energi vi använder. Visserligen är energiproduktionen i Sverige redan så gott som fossilfri, med fokus på framförallt vattenkraft och kärnkraft, men med den mycket kraftiga elektrifiering som krävs av t.ex. transportsektorn så kommer elbehoven bara öka. Därför är det bra om vi kan stimulera ett mer effektivt utnyttjande av energi.

En möjlighet är att införa en ny typ av skatteavdrag där den som bygger en ny villa eller ett radhus och gör investeringar i mer effektiv energianvändning i en framtida deklaration kan göra ett skatteavdrag för detta upp till ett maximalt belopp. Det skulle till exempel kunna röra sig om att man får dra av 50 procent av investeringskostnaden upp till ett maxtak på femtiotusen kronor.

Det som skulle kunna komma ifråga är investeringar i solceller, bergvärme, värme­återvinningssystem eller installation av fjärrvärme, då med koppling från spillvärme. Eftersom det fortsatt finns en stor efterfrågan på villor och radhus så skulle en stimulans av energieffektivisering här vara ett viktigt verktyg i klimatomställningen.

 

 

Daniel Andersson (S)