Motion till riksdagen
2021/22:3075
av Sofia Amloh m.fl. (S)

Behovet av översyn av regelverket för rätten till tillfällig föräldrapenning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rätten till tillfällig föräldrapenning för föräldrar med vuxna hemmaboende barn med utvecklingsstörning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För föräldrar med hemmaboende barn med utvecklingsstörning är rätten till tillfällig föräldrapenning begränsad på ett sätt som försvårar deras liv. Rätten till föräldrapenning gäller endast till dess att personen med intellektuell funktionsnedsättning fyller 21 år, eller 23 år för den som fortfarande går i gymnasiesärskolan. Därefter finns det ingen möjlighet för vårdnadshavare att få ersättning om de behöver vara hemma och ta hand om vuxna barn som är hemma på grund av sjukdom.

Försäkringskassans nuvarande regelverk skapar stora problem om och när personen med utvecklingsstörning blir sjuk och behöver hjälp i hemmet. I regelverket finns nämligen ingen rätt att enligt lag ta ledigt från arbetet med ersättning från Försäkrings­kassan för föräldern som behöver vara hemma med den sjuke.

De möjligheter som återstår är att ta semester eller annan form av ledighet vilken inte är avsedd för ändamålet.

Nivån på den med intellektuell funktionsnedsättning kan ibland jämföras med ett litet barn. Ibland är den låg som på en sjuårings nivå. Dessa människor har behov av stöttning och omsorg i hemmet och klarar inte av att vara ensamma hemma. Nuvarande regelverk är därför inte rimligt.

Pandemin har också visat på ytterligare brister i systemet med behov av att åtgärdas. Exempelvis i de fall då barnet är symptomfritt och föräldern/föräldrarna är symptom­fri/a men barnet tillhör riskgrupp, för att undvika att smitta överförs från förälderns arbete/barnets förskola/barnets skola/barnets dagliga verksamhet (LSS). Eller då barnets gymnasieskola stängts eller övergått till distansundervisning. Då behöver barnet stöttning för att klara av situationen. Eller då den dagliga verksamheten stängs och barnet därför måste vara hemma även om det är friskt/symptomfritt. Inget av dessa exempel ovan täcks in av de tillfälliga stöd som Försäkringskassan infört under pandemin.

 

 

Sofia Amloh (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)

Hans Ekström (S)