Motion till riksdagen
2021/22:307
av Pia Steensland m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2020/21:220 Bättre uppföljning av läkemedel för djur


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa att tystnadspliktsbestämmelsen, i likhet med den för humanläkemedel, inte förhindrar apotekspersonalen att anmäla veterinärer vid misstanke om felaktig yrkesutövning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I propositionen föreslås en bestämmelse i lagen om handel med läkemedel om att den som bedriver öppenvårdsapotek ska lämna uppgifter till Ehälsomyndigheten vid expedieringar av förskrivningar som avser läkemedel för behandling av djur. Det föreslås också en bestämmelse om tystnadsplikt för personal på öppenvårdsapotek som tillverkar eller expedierar läkemedel för behandling av djur eller lämnar råd och upplysningar som avser behandling av djur. Vidare föreslås det en sekretessbrytande bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen för uppgifter om förordnande och expediering av läkemedel för behandling av djur som lämnas till expedierande personal på öppenvårdsapotek.

Kristdemokraterna menar att innehållet i propositionen i stort är bra. Dock vill Kristdemokraterna lyfta en farhåga som kan bli resultat av propositionens bestämmelser avseende tystnadsplikten för personal som tillverkar eller expedierar läkemedel för behandling av djur.

Dessa bestämmelser innebär att tystnadsplikten i den nya lagstiftningen kring läke­medel för djur blir mer strikt än motsvarande bestämmelser avseende läkemedel för människor, s.k. humanläkemedel. För humanläkemedel finns sekretessbrytande bestäm­melser som gör att apotekspersonal som fattar misstanke om missbruk av förskrivning av läkemedel får och ska anmäla detta. Detta är en aspekt som helt saknas i regeringens proposition.

Kristdemokraterna är naturligtvis måna om att veterinärers uppgifter ska hanteras med omsorg men menar att apotekspersonal vid misstanke om missbruk av förskriv­ningsrätten av läkemedel för djur måste tillåtas att anmäla detta till länsstyrelserna, som är tillsynsmyndighet för veterinärer.

I 5 kap. 11 § patientsäkerhetslagens finns en tystnadspliktsbrytande bestämmelse med uppgiftsskyldighet till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vid misstanke om felaktig förskrivning. Någon motsvarande tystnadspliktsbrytande bestämmelse för apotekspersonal finns inte i regeringens förslag till tystnadsplikt gällande lagstiftningen kring läkemedel för djur. Detta skulle kunna medföra att apotekspersonal som fattar misstankar om felaktig förskrivning av läkemedel för djur är förhindrad att anmäla detta på grund av sekretessregeln. Apotek skulle också vara förhindrade att på begäran av en länsstyrelse lämna ut uppgifter i ett tillsynsärende rörande en veterinär. Kristdemokra­terna menar att detta vore olyckligt och vill genom denna motion säkerställa att tystnadspliktsbestämmelsen, i likhet med den för humanläkemedel, inte hindrar apotekspersonalen från att anmäla en veterinär vid misstanke om felaktig yrkesutövning, och detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Pia Steensland (KD)

 

Acko Ankarberg Johansson (KD)

Christian Carlsson (KD)

Roland Utbult (KD)