Motion till riksdagen
2021/22:3064
av Boriana Åberg (M)

Förbud för privatpersoners användning av fyrverkerier


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet att förbjuda försäljning av fyrverkerier till privatpersoner och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att höja straffet för användning av fyrverkerier utan tillstånd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan juni 2019 är styrraketer förbjudna. För att kunna skjuta klassiska raketer behövs det en fyrverkeriutbildning hos utbildningsanordnare som är godkänd av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) samt lokalt tillstånd för att skjuta dem. Vissa kommuner har lokala förbud mot fyrverkerier, och vissa butiker har slutat att sälja dem. Trots det är missbruket med fyrverkeripjäser omfattande. Langning av fyrverkeri­pjäser till minderåriga är vanligt förekommande. Kring varje nyårshelg rapporteras det om raketer som avsiktligt har skjutits mot människor, framför allt mot blåljuspersonal: poliser, ambulanspersonal och brandsoldater. Och otaliga oavsiktliga incidenter med personskador och bränder som följd inträffar årligen. Enligt MSB skadas ungefär 100 personer varje år så pass allvarligt att de behöver uppsöka sjukhus.

Enligt en undersökning genomförd av försäkringsbolaget If vill sex av tio svenskar förbjuda fyrverkerier på nyår. Bland hundägare, hästägare och kattägare är andelen ännu högre, vilket torde hänga samman med att fyrverkerier orsakar stort lidande för djuren.

Nyårsnatten 2020/2021 uppgavs ha varit ovanligt stressig med dubbelt så många samtal rörande fyrverkerier och raketer jämfört med året innan, vilket inte kan tolkas på annat sätt än att nu gällande restriktioner kring användning av fyrverkeripjäser inte fungerar. En lagskärpning torde därför vara nödvändig.

 

 

Boriana Åberg (M)