Motion till riksdagen
2021/22:3055
av Kjell Jansson (M)

Ringhals kärnkraftverk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka kapaciteten vid Ringhals kärnkraftverk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under 2020 stängdes Ringhals 1 ner, vilket medfört mycket negativa effekter inte minst för södra Sverige där elpriserna skenat. Sverige behöver mer energi. I huvudsak mer el. Sverige har elbrist under vintertid på grund av nedstängningen av kärnkraften. Nu köps istället brunkolsel in från Tyskland och Polen tidvis för att klara elförsörjningen i södra Sverige. Den inhemska elproduktionen måste öka – såväl för att stärka konkurrens­kraften som för att minska klimatpåverkan.

Samhället är under omställning och många konsumenter väljer att köpa en elbil i stället för fossildrivna bilar, vilket ökar efterfrågan på el. Det behövs därtill mer el till industrin för att säkerställa tillväxt och konkurrenskraft internationellt för våra export­företag. I dagsläget vittnar företag om att de inte kan utveckla sin verksamhet i den mån de önskar på grund av just brist på el. Därför behöver kapaciteten vid Ringhals kärn­kraftverk utökas.

 

 

Kjell Jansson (M)