Motion till riksdagen
2021/22:3026
av Markus Wiechel (SD)

Likvärdiga möjligheter för båtlivet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att momsen på gästhamnsavgifter ska sänkas till motsvarande för campingplatser på land och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Båtlivet och båtsporten i Sverige är en uppskattad folkrörelse med en lång tradition. Mycket tack vare att vi i Sverige har en av världens största skärgårdar med ett flertal sjöar och kanaler finns fantastiska förutsättningar för olika vattenaktiviteter, vilket också bidrar till glädje och ett flertal hälsofrämjande aktiviteter. Dessutom bidrar båt­livet till näringslivet då gästhamnarnas båtgäster (årligen cirka en halv miljon) också bidrar till viktiga turistintäkter som därmed innebär arbetstillfällen, inte sällan i form av sommarjobb för ungdomar. Fyra femtedelar (motsvarande cirka 1,5 miljarder) av turist­intäkterna från båtgästerna hamnar dessutom hos näringar runt omkring själva gäst­hamnen. Att få fler människor att utnyttja de möjligheter som båtlivet erbjuder bör därför bejakas, snarare än försvåras.

Tyvärr finns det flera exempel på hur nuvarande regler missgynnar båtlivet, beskatt­ningen av hamnplats för gästbåtar är kanske det tydligaste exemplet. Momsen för en båtägare i en gästhamn ligger på 25 procent (bland de högsta inom besöksnäringen) samtidigt som övrig besöksnäring, exempelvis hotell, vandrarhem och camping (det som kanske mest liknar båtplatser) enbart har en moms på 12 procent. Den negativa konkurrenssituationen baseras helt enkelt på att aktuella turister anländer sjövägen snarare än landvägen, ingenting annat. Gentemot staten bör kommersiella boendeformer inom besöksnäringen konkurrera på lika villkor. För att skapa ett rättvist förhållnings­sätt bör därför momsen på gästhamnsavgifter sänkas till motsvarande för camping­platser på land.

 

 

Markus Wiechel (SD)