Motion till riksdagen
2021/22:2994
av Julia Kronlid m.fl. (SD)

Stärk tryggheten i Stockholms län med särskilt fokus på kvinnor och ungdomar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en särskild strategi för att öka tryggheten i Stockholms län med särskilt fokus på kvinnor och ungdomar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stockholms län är en fantastisk region att bo i där det finns alltifrån storstadens puls, skogarnas vackra natur, slätter med jordbruk och Stockholms skärgård med all sin charm. Tyvärr har dock tryggheten för länsborna försämrats med åren som gått, vilket påtagligt påverkar vardagen och länsbornas rörelsefrihet. I Stockholms län genomförs vartannat år en medborgarundersökning gällande den upplevda tryggheten i länet. Den senaste publicerades 2019. Undersökningen visar att allt fler känner sig otrygga och rädda i Stockholms län och otryggheten hade ökat kontinuerligt i länet under de senaste åtta åren fram till 2019. Den ökade otryggheten märks vid alla undersökta sammanhang och platser, som i det egna bostadsområdet, i kollektivtrafiken och på gator och torg. Det har även blivit vanligare att avstå från aktiviteter på grund av rädsla att utsättas för brott. Kvinnor och unga rapporterar mer ofta om otrygghet och rädsla jämfört med män och äldre. Bland unga oavsett kön och kvinnor har minst hälften under det senaste året känt sig otrygga på gator och torg, i kollektivtrafiken och i centrala Stockholm. De allra största könsskillnaderna finns när det gäller promenader eller jogging i naturen, här har hälften av kvinnorna jämfört med en fjärdedel av männen känt sig rädda eller otrygga under det senaste året, en skillnad på drygt 20 procentenheter. Även en nationell under­sökning från B (Brottsförebyggande rådet) visar att i Stockholms län uppgav en femtedel år 2017 att de känner sig (mycket eller ganska) otrygga eller att de till följd av otrygghet undviker att gå ut ensamma sena kvällar. Det innebär en marginell ökning sedan 2011. Andelen otrygga är generellt större i Stockholms län jämfört med riket i Bs undersökningar.

I Stockholms län är kollektivtrafiken det vanligaste färdmedlet och många är bero­ende av kollektivtrafiken för att ta sig till såväl jobb som aktiviteter. Samtidigt visar medborgarundersökningen från Länsstyrelsen i Stockholm att hälften av länsborna under det senaste året någon gång känt sig rädda eller otrygga i samband med resa i kollektivtrafiken. Unga känner sig också mer otrygga i kollektivtrafiken jämfört med de äldre. Den växande otryggheten i Stockholm märks även i form av att allt fler länsbor avstår från aktiviteter på grund av oro för att utsättas för brott, det kan gälla till exempel promena­der, bio eller att besöka bekanta. Även här har det skett en trendmässig ökning de senaste åtta åren. Framför allt unga avstår från aktiviteter på grund av rädsla för att utsättas för brott. I åldersgruppen 18–30 år uppger var fjärde person att de flera gånger under det senaste året avstått aktiviteter på grund av oro att utsättas för brott. Hela 30 procent av de unga kvinnorna i länet har avstått från aktiviteter flera gånger (en gång i kvartalet eller mer ofta) under det senaste året och det samma gäller 19 procent av de unga männen. Kommunerna Botkyrka, Sigtuna, Järfälla, Upplands-Bro och Huddinge är de med sämst upplevd trygghet och där svarar fyra av tio att de, minst någon gång under det senaste året avstått aktivitet på grund av oro att utsättas för brott. De kommuner där lägst andelar avstått från aktivitet, runt en femtedel, är Norrtälje, Ekerö, Vallentuna och Vaxholm.

Även när det gäller våld eller hot om våld är det bland unga och kvinnor som oron för att utsättas är mest förekommande. 2019 svarade 45 procent av länsborna att de, under de senaste 12 månaderna (ofta, ibland eller sällan) oroat sig för att utsättas för våld eller hot om våld, vilket är en ökning med nio procentenheter sedan 2011. Skillnaderna avseende kön och ålder är stora. Kvinnor och unga rapporterar om oro för våld i betyd­ligt högre utsträckning än män och äldre. 2019 svarade 49 procent av kvinnorna att de oroat sig för att utsättas för våld eller hot om våld jämfört med 40 procent av männen. Samtidigt är det bland männen som oron ökat mer över tid. När det gäller att ha utsatts för brott har hela en av tio uppgett att de utsatts för brott och 18 % av länsborna uppger att de känner en anhörig som har utsatts för brott.

Sammantaget visar dessa rapporter på en mycket dyster utveckling vad gäller trygg­heten i Stockholms län. Det är fullständigt orimligt att exempelvis så många kvinnor ska avstå från en joggingtur i skogen eller andra aktiviteter av rädsla för att utsättas för brott. Otryggheten skapar inskränkningar i länsbornas rörelsefrihet och det är oacceptabelt att en av 10 blir utsatta för brott. Sverigedemokraterna vill därför att regeringen tar fram en särskild strategi för att öka tryggheten i Stockholms framför allt utsatta områden men också hela länet. Ökad närhet till polis och en polis som syns ute på gator och torg, ökat antal väktare i kollektivtrafiken samt ett stärkt förebyggande arbete bland ungdomar i utsatta områden är några av de åtgärder som regeringen måste utreda. Att kvinnor och ungdomar känner sig särskilt otrygga och avstår extra mycket från aktiviteter är också något regeringen måste ta på allvar och rikta insatser för att öka tryggheten för dessa grupper.

 

 

Julia Kronlid (SD)

 

Markus Wiechel (SD)

Fredrik Lindahl (SD)

Robert Stenkvist (SD)

Mikael Strandman (SD)