Motion till riksdagen
2021/22:2993
av Markus Wiechel (SD)

Säkerhetsåtgärder för A- och epatraktorer samt mopedbilar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införandet av bälteskrav för framförandet av epa- och A-traktorer samt mopedbilar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införandet av krav på vinterdäck i vissa sammanhang för epa- och A-traktorer samt mopedbilar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statistik från Trafikanalys visar på en enorm ökning av antalet mopedbilar och Atrakto­rer på våra vägar. I slutet av 2020 var drygt 15 000 mopedbilar och 33 000 Atraktorer registrerade i Sverige, vilket innebär en ökning med 170 respektive 79 procent för moped­bilar och A-traktorer de senaste fem åren (2015–2020). För Atraktorer finns det en tydlig förklaring i att Transportstyrelsen tog bort kravet att fordonets hastighet på lägsta växeln ska vara högst 10 km/h vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal (ändringen skedde den 15 juli 2020). Rent praktiskt har de nya reglerna inneburit att fordonen inte längre behöver byggas med dubbla växellådor, vilket har förenklat ombyggnation av bilar till A-traktorer.

Enligt Trafikförordningen SFS (1998:1276) 3 kap. 79 § får inte passagerare tas med i sådant antal eller placeras så att fara kan uppstå i en A- eller epatraktor. Vidare finns det krav på en högsta tillåten lastvikt som man inte får överskrida, men inget krav på exem­pelvis bälte.

I takt med att dessa fordon har ökat på gatorna har vi också sett fler olyckor. Bara mellan 2018 och 2020 visade statistiken på en fördubbling av antalet skadade. Att då förhållandevis enkla och för de flesta självklara skyddsåtgärder så som bälte fortfarande inte finns är minst sagt konstigt. 2016 exemplifierades detta i tidningen Expressen som skrev om en 16-årig förare som hade bötfällts av polis för att han inte hade bälte på sig i sin A-traktor. Pojken som likt poliserna ansåg att detta var att betrakta som en trafik­överträdelse accepterade böterna, men när det visade sig att det inte fanns någon regel om bälte, drogs det tillbaka. Vidare saknas idag krav på vinterdäck för att framföra dessa fordon. Det kan naturligtvis vara överflödigt om transporten sker på en ödslig väg på landet, men i stadsmiljö, där dessa fordon används av många ungdomar idag, kan vinterdäck göra en enorm skillnad och förhindra en lång rad olyckor. Mot bakgrund av detta bör det införas bälteskrav för framförandet av epa- och A-traktorer samt moped­bilar. Det bör även införas krav på vinterdäck för dessa fordon i de fall de används i en miljö där det är befogat, så som exempelvis stadsmiljö.

 

 

Markus Wiechel (SD)