Motion till riksdagen
2021/22:2991
av Dennis Dioukarev och Jimmy Ståhl (båda SD)

Ökad lokal polisnärvaro


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en ökad lokal polisnärvaro och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning för 2020 visade att oron för brottsligheten i samhället ligger på den högsta nivån någonsin. Det är en utveckling som byggts upp under lång tid och möjliggjorts av regeringskonstellationer av olika färg. Den ökade otryggheten har drabbat Göteborg särskilt hårt, där såväl civila som polis fallit offer för den skoningslösa gängrelaterade brottsligheten. Denna destruktiva utveckling kan vändas, men för det krävs en ny politik med kraftfulla satsningar på hela rättsväsendet.

För att återupprätta tryggheten gick Sverigedemokraterna fram med en rekordstor satsning på rättsväsendet i vårt förslag till statsbudget, parallellt med Sveriges mest offensiva politik för straffskärpningar, utökade polisiära befogenheter och en intensiv utvisningspolitik. Inom ramen för denna satsning vill vi se en ökad lokal närvaro av trygghetspersonal, för att svara på de mest akuta problemen. För att kunna uppnå detta vill vi utbilda 10 000 fler poliser fram till 2024.

Vi budgeterade därför för:

      En riktad lönesatsning för poliser.

      Att det införs en betald polisutbildning där lön betalas under utbildningstiden.

      Att administrativ personal anställs för att frigöra polisiär kompetens.

      Att 5 000 ordningsvakter anställs för att öka närvaron i samhället.

Vidare föreslog vi ett omfattande tillskott till det kommunala utjämningssystemet, för att ge kommunsektorn förutsättningar att upprätthålla god välfärd och fungerande offentliga kärnverksamheter. På så sätt ges kommunerna möjlighet att behålla ett rimligt skattetryck utan att ytterligare behöva öka skuldbördan, samtidigt som nödvändiga investeringar i välfärd och trygghetsskapande åtgärder kan genomföras.

Sedan svensk polis omorganiserades, från tidigare 21 lokala polismyndigheter och en rikspolisstyrelse, till en samlad myndighet, har den lokala närvaron av poliser minskat. 2010 fanns det omkring 10 250 poliser i yttre tjänst, motsvarande varannan anställd polis, eller 109 per hundratusen invånare. Denna siffra har sedan sjunkit till strax över 9 000 poliser i yttre tjänst, samtidigt som befolkningen har ökat. Detta motsvarar 88 poliser i yttre tjänst per hundratusen invånare.

För att kommunerna ska lyckas med det trygghetsskapande arbetet och de före­byggande åtgärderna krävs det från statens sida en ökad lokal polisnärvaro. Av denna anledning bör regeringen ge ett tydligt uppdrag till Polismyndigheten om att öka antalet poliser i yttre tjänst.

 

 

Dennis Dioukarev (SD)

Jimmy Ståhl (SD)