Motion till riksdagen
2021/22:2988
av Christian Carlsson (KD)

Stöd Afrikas kamp mot islamistisk terror


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att förstärka EU:s stöd till afrikanska länder som bekämpar islamistisk terror, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sverige behöver skärpa sitt arbete mot terrorismen. Mer åtgärder behöver vidtas för att stärka säkerheten och bekämpa islamistisk extremism på hemmaplan, men kampen mot terrorismen behöver samtidigt föras internationellt.

Islamistiska terrorister ödelägger nu stora delar av Afrika. På många håll pågår våldsamma strider mot islamistiska terrororganisationer som Islamiska staten, al-Qaida, Boko Haram och Al Shabaab. I många fall är det dessutom fråga om en kombination av etniska och religiösa konflikter där lokala rebellgrupper deltar. Förutom i Egypten, Libyen och Algeriet pågår våldsamma attacker i exempelvis Mali, Niger, Burkina Faso, Nigeria, Tchad, Kamerun, Somalia och Moçambique. Människovärdet förtrampas i dessa länder, och vi måste se till att det istället kan försvaras.

Den unga generationen afrikaner måste vinna kampen mot islamismen för att säkerställa möjligheterna till demokratisk utveckling och ekonomisk frihet. Sverige och resten av västvärlden behöver därför göra mer för att stödja dem i den kampen.

Biståndsinsatser bör i större utsträckning riktas till länder där det bedrivs militära insatser eller där det i övrigt pågår strider med islamistiska extremister. Det krävs kraftsamling i kampen mot terrorn, och därför krävs nu även en större samordning mellan bistånd och säkerhetspolitik. Fred och stabilitet är en förutsättning för utveck­ling, och oftast är det de konfliktdrabbade länderna som är i störst behov utav hjälp­insatser utifrån.

Sverige behöver därför arbeta för att utöka EU:s stöd till afrikanska länder för att bekämpa islamistisk terror, och vi ska agera inom EU och FN för att rikta sanktioner mot de stater som sponsrar och sprider extremism.

 

 

Christian Carlsson (KD)