Motion till riksdagen
2021/22:2981
av Christian Carlsson (KD)

Förstärk stödet till våra soldater


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur ett fristående svenskt veterancentrum kan inrättas och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda en utvidgning av skattereduktionen för gåvor till ideella organisationer till att även omfatta svenska veteranstödsorganisationer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svenska soldater har under lång tid riskerat livet för att försvara fred, frihet och mänskliga rättigheter. Dessa soldater har gjort en viktig insats för Sverige, men de har också deltagit i värdefulla internationella insatser som bidragit till andra människors skydd och en säkrare omvärld.

Många av våra soldater har ådragit sig skador och fått utstå andra uppoffringar i fredens tjänst. Vissa har till och med förlorat livet. Trots detta har vi i vårt samhälle inte varit tillräckligt bra på att ta hand om våra veteraner och deras anhöriga. Regeringen införde därför en samlad veteranstödspolitik 2010.

Stödet till anhöriga har ökat sedan dess, med bland annat kontaktpersoner inom Försvarsmakten och en särskild veteranadministration. Särskilda informationssatsningar görs för barnen, och en familjepolicy tas fram för stöd och vägledning för anhöriga. Rehabilitering för soldater som skadats vid tjänstgöring är inte längre tidsbegränsad, utan kvarstår så länge behovet består och åtgärderna framstår som skäliga.

Dessa förändringar har varit viktiga, men det är dags att vidareutveckla Försvars­maktens veteranadministration och inrätta ett fristående svenskt veterancentrum.

Veterancentrum skulle för det första kunna erbjuda stödsamtal för veteraner och anhöriga och vård efter avslutad militärtjänst skulle kunna ges, med specialkompetens kring de problem som rör soldaternas tjänst.

Det skulle för det andra kunna bedriva forskning kring svårigheter som utlands­veteraner ofta drabbas av vid hemkomst och även bistå de före detta soldaterna vid karriärväxlingen mellan det militära och civila.

Ett fristående Veterancentrum skulle för det tredje kunna fungera som en värdefull mötesplats för såväl före detta soldater som anhöriga och frivilliga samt för alla de organisationer som arbetar med veteraner, såsom Svenska Soldathemsförbundet, Invidzonen, Fredsbaskrarna och Officersförbundet.

För att stärka dessa organisationer bör Sveriges riksdag även ta ställning för att låta skattereduktionen för gåvor till ideella organisationer även omfatta våra svenska veteranstödsorganisationer. Det är rätt att staten uppmuntrar när enskilda människor väljer att visa stöd för våra soldater.

 

 

Christian Carlsson (KD)