Motion till riksdagen
2021/22:2975
av Christian Carlsson (KD)

Språktest för medborgarskap


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om godkänt språk- och samhällsorienteringstest som villkor för att anhålla om svenskt medborgarskap och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett sätt att stärka integrationen i Sverige skulle vara att införa ett krav på godkänt språktest och samhällsorienteringsprov för medborgarskap. Det skulle betyda att den som vill ansöka om medborgarskap först ska ha uppnått en viss nivå av kunskap i svenska språket och samhällsorientering.

Språk- och medborgarskapstest används av de flesta europeiska länder och det borde även införas i Sverige för att garantera en grundläggande kunskapsnivå hos alla nya medborgare i landet.

Att behärska språket är en viktig del av att göra sig anställningsbar. Ett test skapar därför bättre förutsättningar för att fler ska kunna få jobb. Men språket påverkar också hur vi identifierar oss själva, och det kan i sin tur påverka vilken tillit vi känner gent­emot varandra och vilken lojalitet vi känner till vårt gemensamma samhälle.

Den som kommer till vårt land för att bli medborgare behöver förstå sina rättigheter och skyldigheter för att fullt ut kunna ta sitt ansvar som medborgare. Kännedom om Sverige, vår historia och vårt kulturella arv ger värdefull kunskap om vilka normer och värderingar som gäller i vårt land, vilket även skapar förutsättningar för en bättre integration och en starkare samhällsgemenskap.

 

 

Christian Carlsson (KD)