Motion till riksdagen
2021/22:2960
av Ann-Sofie Alm och Camilla Waltersson Grönvall (båda M)

Betydelsen av Trollhättan Vänersborgs flygplats och dess långsiktiga utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om åtgärder för att säkerställa drift och trafik på Trollhättan Vänersborgs flygplats och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa Trollhättan Vänersborgs flygplats långsiktiga utveckling och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att långsiktigt säkra inrikesflyget och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över storleken på det ekonomiska stöd som flygplatser erhåller som ersättning för beredskap för långsiktigt hållbar trygghet och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översikt av de regionala flygplatsernas roll ur ett beredskapsperspektiv och tillkännager detta för regeringen.
  6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översikt av de regionala flygplatsernas roll ur ett totalförsvarsperspektiv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tillförlitliga kommunikationer är helt avgörande för näringslivet i ett stort, avlångt land som Sverige. Våra regionala flygplatser är ett nav och en förutsättning för många företags verksamhet. Näringslivet har anläggningar, ägare, kunder och leverantörer runt om i Sverige liksom utomlands, och det kräver goda kommunikationer och flyget är ofta helt avgörande. Covid-19-pandemin har vänt upp och ned på den världen. Flygbranschen befinner sig fortfarande i en ytterst svår situation och lider inte minst ekonomiskt i en tid när Sverige behöver återstartas. Regionala flygplatser är samhällsviktiga på många sätt. Utöver det kommersiella flyget som är viktigt för näringslivet hanterar regionala flygplatser även flyg i form av sjuktransporter, militärt flyg samt nationellt liksom internationellt brandflyg. För Sveriges totalförsvar har de regionala flygplatserna en stor uppgift.

Trollhättan Vänersborgs flygplats är en sådan regional flygplats. Den är oerhört viktig för sitt närområde, men där finns oro eftersom den inte prioriteras av regeringen.

I Trollhättan finns bland annat delar av Sveriges ledande flyg- och rymdindustri. Att infrastrukturen till denna högteknologiska högborg inte stängs av är viktigt ur ett forsk­ningsperspektiv, ett tillväxtperspektiv, ett miljö- och klimatperspektiv och ett försvars­perspektiv. För hela Sverige.

Trollhättan Vänersborgs flygplats liksom många av de andra mindre flygplatserna är också nödvändig ur ett beredskapsperspektiv. Det visade sig inte minst 2018 då man användes vid 4 992 brandflygningar. På Trollhättan Vänersborgs flygplats har man haft beredskap för allas vårt bästa och trygghet, dygnet runt, sedan pandemin slog till. Det finns ett stöd om ca 200 000 kronor för att hålla den beredskapen, vilket naturligtvis stämmer dåligt mot den kostnad uppgiften kräver. Regeringen behöver se över storleken på detta stöd så att det blir bättre anpassat till verklighetens driftskostnader om trygg­heten ska vara långsiktigt hållbar.

De regionala flygplatserna ägs och drivs nästan uteslutande av enskilda kommuner och saknar därför en gemensam huvudman. I fredstid har detta hittills inte varit någon större fråga, men i planeringen för ett stärkt civilt försvar blir frågan om ansvar och ledning viktig. Utan ett tydligt svar skapar det en osäkerhet i hela totalförsvarsplaner­ingen. De regionala flygplatserna ligger nämligen till grund för försvarets förmåga till snabb omgruppering och spridning av luftstridskrafter. Trollhättan Vänersborgs flyg­plats används av och ligger i omedelbar närhet till F7 Såtenäs. För att uppnå en större säkerhet och trygghet, som kan innebära att klara skarpa lägen utan dramatik, behöver flygplatsen öva betydligt mer tillsammans med Försvarsmakten än vad statens läns­styrelser tillåter. Här behöver regeringen snarast se över hur detta kan åtgärdas.

Uppstartsprocessen för trafik på Trollhättan Vänersborgs flygplats riskerar att bli lång, och närområdets arbetsmarknadsregion kommer att påverkas på ett betydande negativt sätt, om processen inte snabbas upp. Detta i en mycket känslig tid då siffrorna för arbetslöshet visar sig alltmer röda. Sverige ligger i topp av Europas länder när det kommer till arbetslöshet. Så ska det inte behöva vara.

Åtgärder är därför nödvändiga. Ett statligt stöd i form av ett så kallat infasnings­system, för uppstart av kommersiell flygtrafik på de små och medelstora flygplatser som hade kommersiell linjetrafik innan covid-19 slog till, skulle kunna vara en lösning. Detta stöd bör finnas till dess att situationen har stabiliserats och därefter fasas ut. Viktigt är att man hittar ett system som både kan utformas för att säkra näringslivets behov av resor samtidigt som de övriga samhällsviktiga funktionerna tryggas. Detta är viktigt för hela regionens fortsatta utveckling.

Det finns en uppenbar risk att en flygplats som lagts i malpåse stängs för gott. Att upprätthålla driften och därifrån återstarta trafiken på en flygplats är betydligt billigare än att starta från grunden. Kompetensen på flygplatsen är oerhört värdefull och attraktiv och försvinner därför lätt iväg till andra anställningar. Dessutom är det svårt, i pandemins kölvatten, för kommuner med stor arbetslöshet och andra stora problem att politiskt prioritera beslut om att återöppna flygplatsen när den en gång stängts ner. Samtidigt är dessa regionala flygplatser, som alla vet, av enorm betydelse för att hela Sverige ska leva. Regeringen har därför ett tungt ansvar i detta läge att se till att inga fler nationellt viktiga flygplatser, såsom Trollhättan Vänersborgs flygplats, stängs. Åtgärder måste därför snarast till för att säkra dessa flygplatsers långsiktiga överlevnad. En sådan akut åtgärd kan vara att upphandla trafik, temporärt, till dess att Sverige har återstartats. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Ann-Sofie Alm (M)

Camilla Waltersson Grönvall (M)