Motion till riksdagen
2021/22:2948
av Ann-Sofie Alm (M)

Trygg transport av hund i bur


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda djurskyddslagen och uppdatera Jordbruksverkets rekommendationer gällande säkerhet för hund i bur och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en nationell standardisering av krocktester på hundburar och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en standardisering av krocktester på hundburar även på EU-nivå och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Självklart vill man ha sin bästa vän med sig på resan.

När man reser med en hund i en bil får hunden inte vara lös i bilen. Den måste sitta i en transportbur, bakom ett kraftigt lastgaller eller i en säkerhetsbältesanpassad sele. Det är förknippat med böter om man inte följer detta. Men naturligtvis är det först och främst säkerheten för sin hund som gör att man försöker göra resan trygg även för hunden. Det finns många sorters burar på marknaden, allt ifrån utställningsburar som är veka men vackra till burar som är krocktestade på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP.

Här borde det finnas en ordentlig genomlysning av dessa tester; det borde införas en testningsstandardisering i Sverige men också gärna på EU-nivå, så att man som hund­ägare tryggt och säkert kan jämföra vilken bur som är säkrast.

Jordbruksverkets rekommendationer om vilka dimensioner som gäller för hundburar i bilar har inte uppdaterats drygt trettio år; dessa behöver därför moderniseras.

Krocktester som gjorts visar att dimensionerna verkar vara alldeles för väl tilltagna för att det ska vara säkert för passagerare och en hund i en bur i en bil. Är utrymmet för stort skadas hunden mer vid en krock. Är utrymmet för stort får tyngden av hunden mer kraft och det kan därmed få buren i rörelse så att passagerare skadas.

Djurskyddslagen och Jordbruksverkets rekommendationer behöver därför uppdateras och aktualiseras med aktuell forskning gällande detta för att djurägare ska kunna vara trygga med att tillverkare säljer rätt sorts bur.

 

 

Ann-Sofie Alm (M)