Motion till riksdagen
2021/22:2946
av Ann-Sofie Alm (M)

Nordiskt ministerråd för infrastruktur


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta ett nordiskt ministerråd för infrastruktur och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Norden ska bli världens mest integrerade region. Det är alla Nordens länders vilja och inom Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet pågår ständigt arbeten för att riva gräns­hinder och göra visionen om världens mest integrerade region verklig. En förutsättning för att integrera länder med varandra är att det går att färdas smidigt och lätt över gräns­erna. Idag är det inte på det viset. Här måste nämnas järnvägen Norra Bohusbanan förbi Strömstad från Göteborg som slutar helt abrupt innan landsgränsen till Norge och med Oslo bara 10 mil bort.

Och trots att all forskning, alla beräkningar och studier visar att tillväxt och välstånd ökar när man knyter ihop arbetsmarknadsregioner och gör det lättare för människor att förflytta sig för studier och arbete så har inte Nordiska ministerrådet ett infrastruktur­ministerråd.

Det har hittills varit den svenska regeringen som har stoppat det forumet och de är fortfarande svaret skyldig varför, eftersom alla de övriga fyra nordiska länderna har både viljan och engagemanget.

Med bakgrund av ovanstående bör Sveriges riksdag uppmana regeringen att bejaka medverkan i ett nordiskt ministerråd för infrastruktur.

 

 

Ann-Sofie Alm (M)