Motion till riksdagen
2021/22:2944
av Ann-Sofie Alm (M)

Kvotfiske av den blåfenade tonfisken längs Bohuskusten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa kvotfiske genom fritidsfiske och sportfiske av den blåfenade tonfisken längs Bohuskusten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den blåfenade tonfisken (Thunnus thynnus) är den största i arten tonfiskar och är fredad. Inget svenskt fiske får bedrivas efter den. Dock är det tillåtet att landa mindre oavsiktliga bifångster inom vissa fisken. Fritidsfiske av den blåfenade tonfisken är idag förbjudet och oavsiktlig fångst ska genast återutsättas.

Det finns en återhämtningsplan för beståndet och det finns en EU-förordning som reglerar hur fångst av blåfenad tonfisk förhåller sig till EU:s landningsskyldighet. Tonfisken var vanlig i våra vatten på 19301950-talet men blev allt mer sällsynt och försvann nästan helt från våra vatten under 1970-talet. Men genom en kombination av minskat fisketryck i en lyckad förvaltning av återhämtningsplanen och en ökning av bytesfiskvandringar så har bestånden nu ökat i våra svenska vatten igen. I september 2017 påbörjades projektmärkning av fisken och det visade sig att beståndet har åter­hämtat sig långt bättre än vad man tidigare beräknat. Men den blåfenade tonfisken är alltjämt rödlistad av IUCN (International Union for Conservation of Nature).

Den blåfenade tonfisken kan bli upp till tre meter lång och väga upp emot fem­hundra kilo. Det är lätt att förstå att det är varje sportfiskares dröm att få den på kroken. Men det är också lätt att förstå att den är värdefull och därmed ständigt hotad av att bli utfiskad.

Därför behöver den skyddas, och hur bakvänt det än låter så skyddas den bäst genom att den får fiskas, men genom ett reglerat fiske.

Det är därför en god ide att införa kvotfiske av den blåfenade tonfisken, genom fritidsfiske och sportfiske. Ett sportfiske av en sådan kaliber skulle naturligtvis locka många fisketurister och deras medföljande till vår världsunika västkust. Ett sådant fiske skulle skapa arbetstillfällen och som ringar på vattnet skulle det öka besöksnäringens tillväxt, vilket bidrar till skatteintäkter, välfärd och välstånd. Detta kan bli en lukrativ nisch av svensk upplevelseindustri där aktörerna i den naturligtvis kommer att värna beståndet av den blåfenade tonfisken i våra vatten. Liksom inom allt annat fiske är fiskenäringen beroende av återväxt för fortsatt verksamhet.

Med bakgrund av ovanstående bör kvotfiske av den blåfenade tonfisken tillåtas längs Bohuskusten.

 

 

Ann-Sofie Alm (M)