Motion till riksdagen
2021/22:2914
av Eric Westroth (SD)

Kriminalisera handel med folkbokföringsadresser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kriminalisera förmedling av och handel med folkbokföringsadresser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skatteverket har bedömt att cirka 200 000 personer i Sverige är skrivna på en felaktig adress. Det beror ibland på missförstånd eller omedvetna felregistreringar, men ofta är människor i desperat behov av en folkbokföringsadress för att kunna lyfta diverse bidrag och ersättningar.

Det kan röra sig om personer som inte längre fysiskt bor i Sverige, men som vill fortsätta att nyttja det svenska bidragssystemet eller personer som hyr sin bostad på svarta marknaden och som inte kan folkbokföra sig på den adressen.

Att folkbokföra sig på en felaktig adress är olagligt i sig, men att erbjuda en folk­bokföringsadress mot betalning är en gråzon. Därför borde även förmedling och för­säljning av falska folkbokföringsadresser kriminaliseras, då man i rollen som för­medlare och säljare kan anses utnyttja svaga människors utsatthet för egen vinnings skull.

 

 

Eric Westroth (SD)