Motion till riksdagen
2021/22:2900
av Arin Karapet (M)

Slopad mängdrabatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att slopa dagens form av mängdrabatt för att varje brottsoffer ska få sin upprättelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Debatten om brott och straff är ofta inriktad på den som begår brott. Alltför ofta glöms brottsoffret och deras anhöriga. Vilket är väldigt vanligt när ett brottsoffer utsatts för ett brott av en gärningsman som står åtalad för flera brott samtidigt. En gärningsman som står åtalad för flera upprepade brott bedöms alltid efter det allvarligaste brottet till sitt fulla straffvärde medans straffvärdet för övriga brott räknas ner i en fallande skala.

Med vårt nuvarande påföljdssystem finns det en inbyggd mängdrabatt för återfalls­förbrytare som leder till att väldigt många brottsoffer inte får den upprättelse de har rätt till. Det är varken moraliskt försvarbart ur brottsoffrets perspektiv eller utifrån allmän­hetens tilltro till rättssystemet. Som det ser ut idag gynnar dagens påföljdssystem krimi­nella som begår upprepade brott. Ett sådant system är moraliskt oförsvarbart och kontra­produktivt mot brottsbekämpning.

 

 

Arin Karapet (M)