Motion till riksdagen
2021/22:2890
av Clara Aranda (SD)

Åtgärder för att säkerställa att alla förskolebarn ska skyddas från solens skadliga UV-strålning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda behovet av lagstadgade krav för att säkerställa att förskolebarn i hela Sverige skyddas från skadlig UV-strålning från solen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är väl känt att solens strålar kan orsaka cancer. Omkring 12 000 personer i Sverige drabbas varje år av en allvarlig form av hudcancer.

Solens UV-strålning är den stora riskfaktorn för alla typer av hudcancer. I Sverige drabbas 35 000–40 000 personer årligen av den mer lindriga formen av hudcancer, som heter basalcellscancer. Utöver det får 4 200 personer malignt melanom varje år, vilket är den allvarligare formen av hudcancer. Malignt melanom kan i 9 av 10 fall direkt kopplas till solens UV-strålning och orsakar omkring 500 dödsfall per år.

När det gäller barn är det extra viktigt att säkerställa att de är skyddade mot UVstrålning eftersom barns hudceller är mer känsliga, deras hud kan inte skapa samma pigmentskydd som huden hos vuxna kan göra.

En eller flera kraftiga brännskador, som orsakats av solen under barndomen, kan komma att resultera i malignt melanom i vuxen ålder. Den samlade mängden UVA- och UVB-bestrålning som kroppen har utsatts för under livets gång har likaså betydelse för uppkomsten av hudcancer i ett senare skede.

Cancerfonden har genomfört en stickprovskontroll i 30 av landets 290 kommuner för att se hur kommunerna arbetar för att skydda förskolebarn från solens starka UV-strålning. Det visade sig att det fanns stora skillnader mellan kommunerna, en del av de tillfrågade kommunerna har en policy för att förskolebarnen ska skyddas från stark sol, samtidigt som det helt saknas en sådan policy i flera av landets kommuner.

Idag finns Boverkets allmänna råd om goda sol- och skuggförhållanden på förskolor att förhålla sig till. Dessa råd är dock enbart rekommendationer och inte lagstadgade krav. Eftersom stark UV-strålning kan innebära svåra konsekvenser senare i livet är det helt avgörande att den här frågan tas på större allvar. Det finns behov av att säkerställa att förskolebarn skyddas från skadlig UV-strålning, oavsett vilken kommun i landet de växer upp i. Av den anledningen bör behovet av lagstadgade krav utredas, för att garantera att landets samtliga kommuner tar till verkningsfulla åtgärder för att skydda förskolebarn från stark sol och den skadliga UV-strålning som orsakas av solen.

 

 

Clara Aranda (SD)