Motion till riksdagen
2021/22:2825
av Betty Malmberg (M)

Bioolja och metanol för uppvärmning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att metanol och biooljor tillverkade av restprodukter och som används till uppvärmning ska vara skattebefriade och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska verka i EU för att biobränslen som är baserade på foder- och livsmedelsgrödor ska vara skattebefriade och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har beslutat att skattebefrielsen för biooljor som används för uppvärmning och i asfaltverk, torkanläggningar och liknande ska slopas. Det är olyckligt med tanke på att många aktörer de senaste åren tagit del av statliga medel från Klimatklivet och genomfört den viktiga omställningen från fossilt till förnybart och fossilfritt bränsle. Kontentan blir att de nu möts med full koldioxid- och energiskatt. Det är inte rimligt och tecken finns redan på att fossil olja åter börjar att användas.

Då skattebefrielsen slopades anförde regeringen som skäl att biooljorna är livs­medelsbaserade” och att det är EU:s regler som ligger till grund för förändringen. Men det förklarar inte varför skatt infördes på restprodukter från massatillverkning eller som framställs genom torrdestillation av trä. I våras uppvaktade ett antal aktörer reger­ingen med kravet på att biooljor tillverkade av rest- och avfallsprodukter ska vara skattebefriade om de används för uppvärmningsändamål[1]. De gav som exempel att införandet av beskattad RME-bioolja gjorde den cirka 75 procent dyrare att använda jämfört med fossil olja, och menade att risken därför är stor att många verksamheter av kostnadsskäl går tillbaka till att använda fossil olja.

Industriklivet och Klimatklivet har gett många företag möjlighet att delta aktivt i utfasningen av fossila bränslen. Det är därför ytterst olyckligt med denna backlash från regeringen som dessutom tycks ha varit ogrundad då det gäller att regeringen väljer att skylla på EU. Marknaden kräver långsiktighet. För de företag som redan har investerat i biooljelösningen blir regeringens förslag ett ekonomiskt avbräck som inte kan förklaras.

För övrigt anser undertecknad att regeringen ska verka i EU för att skattebefria bränslen som framställts av foder- eller livsmedelsgrödor. Detta måste riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)

 

 


[1] Energiföretagen, Hemställan om ändring av lagen (1994:1776) om skatt på energi om skattebefrielse för biooljor för uppvärmning, 2021-03-31.