Motion till riksdagen
2021/22:2811
av Maria Malmer Stenergard (M)

Nytt val, ny mandatperiod


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en grundlagsutredning med syftet att föreslå att extra val följs av en ny ordinarie mandatperiod och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Frågan om extra val har aktualiserats under senaste mandatperioder. Efter valet 2014 aviserade statsminister Stefan Löfven till och med ett extra val, trots att han enligt grundlagen ännu inte hade möjlighet att utlysa det. Sannolikt kommer frågan att aktualiseras allt oftare framöver, till följd av det mer osäkra parlamentariska läget.

Ett extra val i Sverige påverkar inte när nästa val hålls. Valresultatet kan alltså komma att stå sig under en mycket kort tid, trots att det är en omfattande och tidsödande process. Vi skiljer oss i det hänseendet från exempelvis Danmark, där val utlyses av stats­ministern när denna anser det vara lämpligt, eller om regeringen förlorar folketingets förtroende. Val ska i Danmark äga rum med högst fyra års mellanrum.

Storbritannien har ett liknande system men med femåriga mandatperioder.

Om ett extra val ledde till en ny mandatperiod, skulle det sannolikt väga tyngre. Dessutom skulle det sannolikt kunna engagera väljarna mer och ge valresultatet större legitimitet.

En grundlagsutredning bör tillsättas med syfte att förändra grundlagen så att ett extra val leder till en ny ordinarie mandatperiod.

 

 

Maria Malmer Stenergard (M)