Motion till riksdagen
2021/22:2802
av Viktor Wärnick (M)

Rektorsutbildningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över befattningsutbildningen för rektorer så att den som vill inneha tjänst som rektor först ska ha utbildats därtill och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Rektor har en viktig uppgift i att leda en skola. Med ansvaret att vara den yttersta skol­ledaren är det rimligt att ställa särskilda krav på personen som är aktuell att tillsättas i rollen som rektor.

I Sverige befattningsutbildas man till rektor först efter att ha blivit anställd som rektor, vilket får anses vara en udda ordning. Ordningen borde rimligen vara den motsatta, dvs. att endast den som redan utbildat sig till befattningen rektor också ska kunna anställas som just rektor. Riksdagen bör med anledning av detta uppdra till regeringen att se över den nuvarande ordningen i fråga om vilka som kan utbilda sig till rektorer, så att normen växlar till att den som ska tillsättas som rektor redan har genom­gått en befattningsutbildning till rektor motsvarande den som idag tillhandahålls genom rektorsprogrammet.

 

 

Viktor Wärnick (M)