Motion till riksdagen
2021/22:2795
av Mikael Oscarsson (KD)

Förbättra riksväg 282 mellan Uppsala och Almunge enligt åtgärdsvalsstudiens förslag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur ombyggnationen av riksväg 282 på sträckan Uppsala–Almunge kan prioriteras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den olycksdrabbade vägsträckan på riksväg 282 mellan E4 och Almunge behöver snarast byggas ut. Väg 282 förbinder Uppsala med flera samhällen öster om staden.

Stråket mellan Uppsala och Almunge är utpekat som ett utbyggnadsstråk i Uppsala kommuns översiktsplan (2016) och som ett lokalt stråk i målbild 2030 (Regionförbundet Uppsala län, 2013).

Kommunens översiktsplan pekar på att det totalt sett finns en kapacitet för cirka 2 500 nya bostäder i hela stråket fram till Almunge, vilket skulle innebära ungefär en fördubbling av antalet invånare i stråket. I dagsläget planeras det för cirka 1 500 nya bostäder.

En växande befolkning innebär ett ökat resande i stråket. Vidare pekar översikts­planen på att befintliga förstudier behöver uppdateras för att tydligt visa på hur infra­struktur, trafikering och övrigt byggande bör samspela.

I Länsplan för regional transportinfrastruktur 20142025 (Regionförbundet Uppsala län, 2013) har ett antal brister längs väg 282 mellan Uppsala och Almunge pekats ut. Befintliga och kommande brister som utpekas är:

Exempel på olyckor är då en person förolyckades på cykel i juli 2016 och ett par veckor senare när Lennakatten krockade med en korsande lastbil. Under åren 1997–2019 hade det längs väg 282 inträffat minst fyra dödsolyckor och frågan är om vi ska behöva vänta på fler allvarliga tillbud längs den allt hårdare trafikerade vägen för att en nödvändig ombyggnation ska ske.

Sträckan mellan E4 i Uppsala och Almunge är cirka 23 km. Den skyltade hastig­heten varierar mellan 30 och 80 km/timme. Merparten av sträckan är skyltad 70 km/timme.

Vägen är smal. Som bredast är vägen 9 meter, men en fjärdedel av sträckan har en vägbredd på 6 meter.

Projektet är utpekat som en brist i Regionförbundet Uppsala läns länsplan för åren 2014–2015. Tyvärr har Trafikverket inte gjort någon åtgärdsvalsstudie ännu.

Sedan 2017 finns en färdig åtgärdsvalsstudie för väg 282 Uppsala–Almunge. Denna högkvalitativa studie på 54 sidor jobbades fram under ett år av Trafikverket och repre­sentanter för Uppsala kommun och Region Uppsala.

Det man var överens om att rekommendera är 

Nu har det gått fyra år sedan åtgärdsvalsstudien lades fram, men fortfarande har tyvärr inget av det ovanstående gjorts!

Nu är det hög tid att Trafikverket kommer till skott med en utbyggnad av Almunge­vägen, inklusive byggande av en cykelbana. Framför allt handlar det om att rädda människoliv på en allt mer trafikerad väg!

 

 

Mikael Oscarsson (KD)