Motion till riksdagen
2021/22:2764
av Sten Bergheden (M)

Underlättande av försäljning av vildsvinskött


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en större utvärdering och översyn av samtliga regler runt hantering och försäljning av vildsvinskött i syfte att kraftfullt underlätta för en ökad försäljning och konsumtion av vildsvinskött och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges vildsvinsstam är på många ställen för stor och omfattande skador sker såväl på lantbruksgrödor som på villaträdgårdar, kyrkogårdar, fotbollsplaner och golfbanor. Många trafikolyckor sker med vildsvin. Vildsvinsstammen måste minskas och då är regelverket runt hanteringen och försäljningen av vildsvinskött viktigt för att jägarna ska få avsalu för vildsvinen.

Tyskland har kommit långt när det gäller regelverk och hantering av vildsvinens problem och möjligheter. Deras lösningar behöver studeras för att kunna användas vid en utvärdering och översyn av lagar och regler runt vildsvinshanteringen.

Därför behövs det en större utvärdering och översyn av samtliga regler runt han­tering och försäljning av vildsvinskött i syfte att kraftfullt underlätta för en ökad för­säljning och konsumtion av vildsvinskött.

 

 

Sten Bergheden (M)