Motion till riksdagen
2021/22:2733
av Sten Bergheden (M)

Redovisning av totalkostnaden för naturreservat


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att man innan man avsätter skog till reservat måste ta fram totalkostnaden där hela inköpsbeloppet och skötsel- och åtgärdsplanen finns med och totalkostnaden finns redovisad för de närmaste 20 åren, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Det finns över 50 naturreservat i Västra Götaland och det kostar att sköta om dem och underhålla allt runt reservaten. Denna kostnad planerar man dåligt för, vilket har gjort att många reservat idag inte sköts enligt vad som var meningen och planerat.

Om samhället ska ha reservat så måste de skötas, inte minst för att de inte ska bli förstörda eller bli yngelrum för granbarkborrar som sedan sprids till grannfastigheter.

Det är viktigt att man innan man inrättar nya reservat verkligen tar fram både skötsel- och åtgärdsplaner för reservatet och att man där också redogör tydligt för vad reservatet totalt kommer att kosta samhället de närmaste 20 åren. Både själva inköps­kostnaden för reservatet och vad skötseln och underhåll kommer att kosta måste redo­visas. Detta för att förtydliga för beslutsfattare vad den verkliga kostnaden kommer att bli för reservatet så att den kostnaden kan finnas med vid bedömningen om samhället verkligen har råd att köpa och sköta reservatet.

 

 

Sten Bergheden (M)