Motion till riksdagen
2021/22:2699
av Ingela Nylund Watz m.fl. (S)

Ny bro eller tunnel över Saltsjö-Mälarsnittet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för en ny trafiklösning med bro eller tunnel över Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Olyckan på motorvägsbron dagen före midsommarafton den 27 juni 2016 illustrerade med all önskvärd tydlighet hur sårbart det svenska vägnätet är över Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje. Här möts E4 och E20 i en trång passage som utgör den naturliga till- och frånfarten för Stockholm. När/om denna passage blir helt utslagen kan trafiken ledas om över Saltsjöbron som går parallellt med motorvägsbron, genom Södertäljes stadskärna över Mälarbron, via Strängnäs/Enköping över Hjulstabron på väg 55 och med tillfart norrifrån till Stockholm eller slutligen över Mörkö med färja över Skanssundet.

Så länge Saltsjöbron och Mälarbron i centrala Södertälje är i full funktion är situa­tionen hjälpligt hanterbar, även om det skulle uppstå mycket stora störningar för såväl persontransporterna som varuförsörjningen i en situation med begränsad framkomlighet vid ovan nämnda passage. Att så är fallet visade sig tydligt vid olyckan midsommar 2016. Men om också dessa broar skulle sättas ur spel blir situationen genast mycket allvarlig. Så allvarlig att den sannolikt skulle lamslå stora delar av Stockholmsregionen.

Några av de viktigaste aspekterna i sammanhanget är de kapacitets-, säkerhets- och sårbarhetsaspekter som finns i dagens transportsystem. Ett robust och tillförlitligt trans­portsystem förutsätter redundans och en tillräcklig kapacitet. En kapacitetsförstärkning över Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje för fordonstrafik ingår nu i den nationella planen för transportinfrastruktur 2018–2029. I denna framgår också att sårbarheten kring det så kallade Mälarsnittet, ovan benämnt Saltsjö-Mälarsnittet, ska utredas och att körfälten på befintlig motorvägsbro ska utökas från två till tre. Byggstart planeras till 2024 och färdigställandet beräknas till 2027.

När detta ska genomföras måste bron stängas av i omgångar flera månader i sträck, vilket innebär en uppenbar risk för att samma kaosartade situation kommer att uppstå som vid olyckan 2016. Arbetet med denna kapacitetsförstärkning måste alltså planeras så att långvariga störningar för befintlig trafik såväl förbi som genom Södertälje under byggtiden kan undvikas. Dessutom måste de enheter som utreder sårbarheten och de som planerar kapacitetsförstärkningen vara samspelta.

Denna trånga passage är en av de viktigaste och idag mest sårbara delarna i fordons­trafiksystemet i hela landet, varför det är angeläget att i planeringen lägga en betydande vikt vid säkerhets- och sårbarhetsaspekterna. De senaste årens försämrade säkerhetsläge har åter aktualiserat totalförsvarsplaneringen. Ett robust och redundant trafiksystem är en viktig parameter i detta sammanhang. Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje torde vara en av de mest akuta delarna av dagens trafiksystem som behöver åtgärdas ur ett säkerhets- och sårbarhetsperspektiv. Därför måste också förutsättningarna för en helt ny trafik­lösning för fordonstrafiken över Saltsjö-Mälarsnittet genom Södertälje utredas. För att undvika att situationen från 2016 återupprepas bör en ny passage över eller under Saltsjö-Mälarsnittet vara färdigställd innan de planerade åtgärderna på befintlig bro genomförs. Det är angeläget att snarast möjligt planera och bygga en ny passage över eller under Södertälje kanal. Det handlar om att säkra en god kapacitet för trafikförsörj­ningen till och från de stora exportindustrier som finns i Södertälje, men också om att säkra en god kapacitet för all annan trafik som ska passera Södertälje.

 

 

Ingela Nylund Watz (S)

Leif Nysmed (S)

Serkan Köse (S)