Motion till riksdagen
2021/22:2678
av Sten Bergheden (M)

Stärkt konkurrenskraft för Sveriges bönder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska verka för att den gemensamma jordbrukspolitiken i EU uppdateras så att konkurrenskraften för Sveriges bönder stärks och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges regering måste än mer driva på i EU för att den gemensamma jordbruks­politiken i EU uppdateras så att konkurrenskraften för svenska bönder stärks. Det kan inte vara rimligt att Sveriges bönder ska tvingas till särkrav och sämre konkurrenskraft genom högre skatter och krångligare regelverk utan att regeringen aktivt arbetar för att driva EU:s jordbrukspolitik i den riktningen som skulle kunna stärka Sveriges bönders konkurrenskraft och lönsamhet.

Idag agerar regeringen för passivt med att förbättra villkoren för Sveriges bönder här i Sverige, samtidigt som man är för passiv att driva på i EU för en jordbrukspolitik som bättre skulle gynna svenskt lantbruk.

Att passivt se på när Sveriges bönder konkurreras ut och importen från andra länder ökar är inte acceptabelt, därför måste regeringen verka för att den gemensamma jord­brukspolitiken i EU uppdateras så att konkurrenskraften för Sveriges bönder stärks.

 

 

Sten Bergheden (M)