Motion till riksdagen
2021/22:2658
av Maria Stockhaus m.fl. (M)

Åtgärder för att underlätta insemination inom hästavel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka kretsen som får utföra insemination och de ultraljud som krävs vid insemination inom hästaveln och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svensk hästavel håller hög kvalitet. Såväl vad gäller kvalitet, djurskydd, smittskydd och arbetsförhållanden för personalen. Svenska uppfödare producerar hästar för såväl fritidssysselsättning som breddsport och till samtliga hästsportgrenar. Att det finns stuterier och seminstationer runt om i Sverige som kan utföra betäckningstjänsterna, samt veterinärer som vill arbeta med seminverksamhet, är en förutsättning för fort­levnaden av hästaveln i Sverige.

År 2016 uppskattades hästnäringen i Sverige generera en direkt omsättning på 31,3 miljarder kronor motsvarande en sysselsättning om ca 16 900 helårsarbetskrafter. En miljon människor uppskattas ha återkommande kontakt med hästar, genom sitt yrke eller sin fritid. Och utan hästar ingen hästsport.

Stuterier och seminstationer runt om i Sverige som utför betäckningstjänster upp­lever idag att brist på stuteriveterinärer påverkar verksamheten negativt. I samband med insemination krävs ett antal ultraljudsundersökningar (ca 1 gång var fjärde timme), dessa undersökningar kan idag endast göras av veterinär. Själva inseminationen görs av seminassistenter.

Många hästägare som bedriver avel ser att det skulle finnas fördelar om deras ston kunde insemineras på hemmaplan, den stora vinsten är att hästarna då slipper trans­porter och får vara kvar i sin hemmamiljö.

För att säkerställa att hästavel kan fortsätta i Sverige bör en utredning titta på hur kretsen av personer som kan inseminera (ex vid heminseminering) kan utökas och vilken utbildning som i så fall skulle krävas. Utredningen bör även titta på hur seminassistenter efter en kompletterande utbildning kan få tillstånd att utföra de ultraljud som krävs i samband med insemination.

 

 

Maria Stockhaus (M)

 

Alexandra Anstrell (M)

Sofia Westergren (M)