Motion till riksdagen
2021/22:2648
av Lotta Olsson och Maria Stockhaus (båda M)

God pedagogisk kompetens om adhd, dyslexi och andra neuropsykiatriska diagnoser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om god kompetens i fråga om adhd och dyslexi samt andra neuropsykiatriska diagnoser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Barn med ADHD, dyslexi samt andra neuropsykiatriska diagnoser får inte alltid det rätta stödet i våra förskolor och skolor. Vi ser att många elever kommer ända till gymnasieskolans individuella program innan bra stödåtgärder anpassade för eleverna sätts in. Då har de ofta stora kunskapsluckor som det kan vara svårt att hinna fylla under gymnasietiden.  Förutom kunskapsluckor har eleverna ofta förlorat självkänsla och tron på sin förmåga.

Trots att vi vet att en dator med rättstavningsprogram är av avgörande betydelse för elever med dyslexi så har inte alla elever med dyslexidiagnos tillgång till egen dator. Att det brister i stödet eller undervisningen för dessa grupper beror till stor del på bristande kompetens hos våra förskollärare och lärare. Det är inte självklart att anpassad pedagogik för dessa barn ingår i lärarutbildningen för dessa båda yrkesgrupper. Dessa barn finns i alla barngrupper och i alla klasser och kompetens i hur undervisning och stöd kan anpassas så att elever får bättre förutsättningar att klara skolan borde vara obligatoriskt i lärarutbildningen. Oavsett om man arbetar med små barn i förskolan, barn i grundskolan eller ungdomar i gymnasiet behöver ansvariga lärare få en höjd kompetens inom området.

Det ska vara en självklarhet att alla lärare vet att dyslexi, ADHD och andra neuropsykiatriska diagnoser ibland kräver andra undervisningsmetoder och annan pedagogik. Med anledning av ovanstående bör regeringen överväga att se över hur man kan möjliggöra att alla förskollärare och lärare innehar god kompetens om ADHD, dyslexi samt andra neuropsykiatriska tillstånd.

 

 

Lotta Olsson (M)

Maria Stockhaus (M)