Motion till riksdagen
2021/22:2646
av Ann-Charlotte Hammar Johnsson m.fl. (M)

Fastighetsnära sopsortering genom hyresreglering


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stimulera till ökad fastighetsnära sopsortering genom hyresreglering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För boendeformen hyresrätt innebär att sophantering ingår i hyran. Detta är norm.

Att öka utsorteringen genom att differentiera taxan är ett sätt att stimulera till att minska eller eliminera de negativa effekterna av sopor. Idag kostar restavfall 10–15 gånger mer att slänga än utsorterade fraktioner. I egna hem och i bostadsrätter, som betalar sina kostnader utan ”mellanhand” fungerar en ekonomisk incitamentsmodell.

För hyresrätten ser verkligheten annorlunda ut. Fastighetsägaren betalar räkningen utan direkt koppling till hyresgästens hyresavi. Hyran blir således oförändrad oavsett beteende i miljöhuset. Det är i dag möjligt att bygga på en direkt koppling mellan hyresgäst och miljöhus på gruppnivå. Varje område knyts via lägenhetsnyckel eller tagg till ”sitt” respektive miljöhus. Som hyresgäst kan man då inte komma in i något annat miljöhus än ”sitt eget”. Metoden är testad och hyran reducerades enligt avtal med motsvarande 2017 års sophantering varpå den riktiga kostnaden för de respektive soprummen lades på hyresavin. Istället för att betala/dela på kostnaden jämnt över hela beståndet ingick man istället i ett mindre kollektiv (20–60 hushåll). Genom att skapa vägval som stimulerar till att minska eller eliminerar de negativa effekterna av våra sopor stimulerar vi till att fler bidrar till att renodla material i sopsorteringskedjan.

Kommuner som vill öka sin ambition tillsammans med sina kommuninvånare inom ramen för miljöarbete hos det kommunala bolaget har kunnat ge sina hyresgäster en möjlighet till att påverka sin hyra positivt. Hyresgäster har kunnat få lägre hyra då de bidrar till att renodla materialsorteringen. I dagens lagstiftning finns möjlighet att reglera hyra utifrån vattenanvändning och ström men inte utifrån sopsortering. Därför vill vi att även sopsortering ska kunna ingå framöver. Därför vore det önskvärt att utreda möjligheten att låta de som redan arbetar med att reducera hyran också prova på att få sophanteringen fullt ut reglerad på hyresavin.

 

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

 

Åsa Coenraads (M)

Lars Püss (M)

Helena Storckenfeldt (M)