Motion till riksdagen
2021/22:2645
av Sten Bergheden (M)

Miljöstyrande avgifter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om miljöstyrande avgifter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I hyreslagen medges undantag för rörliga avgifter kopplade till uppvärmning och nedkylning av lägenheter, elektrisk ström samt vatten och avlopp. Här saknas dock undantag för en viktig samhällsfunktion nämligen kommunala avgifter rörande avfallshantering.

Kommuners årliga taxebeslut påverkar hyressättning för både allmännyttan och privata näringsidkare inom fastighetsbranschen. Hyresförhandlingar är komplicerade där många faktorer ska beaktas. Ökade krav inom avfallshanteringen kommer medföra ökade kostnader och trots goda intentioner från kommunala förvaltningar att förvarna om kommande kostnadshöjningar så skulle den komplicerade situationen kunna under­lättas genom att införa undantag i hyreslagen gällande miljöstyrande avgifter inom den kommunala avfallshanteringen.

Huvudregeln enligt 12 kap. 19 § jordabalken 1970:994 (hyreslagen) är att hyran ska vara till beloppet bestämd. Detta gäller dock inte ersättning för kostnader som hänför sig till lägenhetens uppvärmning, nedkylning, förseende med varmvatten eller elektrisk ström eller avgifter för vatten och avlopp. Av lagens förarbete (prop. 1973:23 s. 160) framgår att uppräkning av de olika kostnadsersättningarna är uttömmande.

Förändrad lagstiftning på nationell och EU-nivå till följd av ökade miljöpolitiska ambitioner har medfört förändrade förutsättningar för allmännyttan och privata närings­idkare inom fastighetsbranschen. Sammanfattningsvis kan sägas att lagstiftningen har medfört ökade krav på ökad och bättre sortering inom flertalet avfallsfraktioner och det är krav som träffar fastighetsägaren.

Hyreslagens nuvarande utformning förhindrar att kostnader för kommunala miljöstyrande avfallsavgifter kan distribueras individuellt till hyresgästerna. Till skillnad mot fastighetsägaren är det hyresgästen som både kan och ska källsortera sitt avfall. För att få avsedd effekt bör därför hyreslagen ses över och eventuellt ändras så att den miljöstyrande avgiften kan riktas direkt till hyresgästen. En lagstiftsändring skulle i så fall kunna se ut så här:

Komplettering av 12 kap. 19 § jordabalken 1970:994 (hyreslagen) första styckets andra mening i 19 § ”Detta gäller dock inte ersättning för kostnader som hänför sig till lägenhetens uppvärmning, nedkylning, förseende med varmvatten eller elektrisk ström eller avgifter för vatten och avlopp” kompletteras med ”miljöstyrande kommunala avfallsavgifter”.

 

 

Sten Bergheden (M)