Motion till riksdagen
2021/22:2636
av Sten Bergheden (M)

Underlätta för ökad skogsdikning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur skogsdikning kan underlättas och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ta bort tillståndskraven vid dikning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När klimatet ändras ökar risken för att vi får fler milda vintrar och ökad nederbörd, detta innebär att det kan bli svårt att som normalt sköta skogen under vintertid utan att köra sönder skogsmarkerna och vägarna.

Därför bör vi se över möjligheterna att underlätta för ökad skogsdikning.

En ökad skogsdikning kan kombineras av att man samlar vattnet längre ner i flödet och därmed så bör inte näringsämnen eller humus spolas ut i sjöar och vattendrag.

Men att inte se över möjligheten till ökad dikning i skogen skulle både förstöra skogsmarkerna, minska tillväxten och skapa nya kostnader för samhället med förstörda vägar m.m. Att ta bort tillståndskravet för att kunna dika skogsmark bör också övervägas för att underlätta för markägarna att kunna dika där det behövs.

 

 

Sten Bergheden (M)