Motion till riksdagen
2021/22:2620
av Sten Bergheden (M)

Sjuklöneansvar för den först anställde


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över sjuklöneansvaret för den som bara har en anställd, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Att många enmansföretagare jobbar mer än heltid för att klara sitt egna företag och samtidigt kunna utveckla sitt företag är för de flesta mycket välkänt.

Det finns dessutom ofta ett stort motstånd från företagare att våga anställa en person till i företaget även om arbetsbördan är stor och lönsamheten skulle räcka till.

Det är därför viktigt att regeringen ser över hur vi kan minska trösklarna för de enmansföretagare som skulle vilja anställa en person i sitt företag men ändå idag avstår.

Om vi underlättar byråkratin och sänker kostnaderna och risken för företagaren med att ha en anställd genom att ta bort sjuklöneansvaret för den först anställde i företaget så kanske fler företagare vågar ta steget fullt ut och anställa en person i sitt företag. Vi har många enmansföretag i Sverige som säkert skulle kunna anställa någon om villkoren var lite bättre.

 

 

Sten Bergheden (M)