Motion till riksdagen
2021/22:2511
av Alexandra Anstrell (M)

Storskaligt trålfiske får inte förekomma i Stockholms skärgård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att storskaligt trålfiske inte får förekomma i Stockholms skärgård och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nästan dagligen hörs larm gällande Östersjötorskens akuta situation. Under våren kunde vi se ett nytt storskaligt fiske pågå utanför Stockholms skärgård. Det är industritrålare som fiskar väldigt mycket strömming på kort tid. Effektiva industritrålare riktar in sig på strömmingen just när den samlas i stora stim för att gå in i skärgården och föröka sig. Det här får katastrofala följder för hela skärgården. Det handlar både om att hela eko­systemet sätts ur spel och om att tillgången till fisk minskar dramatiskt. Flera yrkes­fiskare här i Stockholms län har uppgett att de får max en tiondel av normalfångsterna inne i skärgården, vilket säger något om hur storleken och reproduktionen är.

Förra året tog trålarna upp över 370 gånger mer strömming än Stockholms yrkes­fiskare tillsammans, enligt Havs- och vattenmyndighetens statistik. Merparten av den fisk som vi svenskar i dag äter är importerad. I och med detta kommer vår självförsörj­ningsgrad att minska ännu mer i tider då vi behöver ha högre beredskap och bli mer självförsörjande. Säker mat och säkert dricksvatten är en grundförutsättning för Sveriges totalförsvarsförmåga. Vi behöver prioritera lokalfiskad fisk som mat i stället för att den blir fiskmjöl i annat land. Därför bör storskaligt trålfiske inte få förekomma i Stockholms skärgård.

Med anledning av detta föreslår jag att riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att storskaligt trålfiske inte får förekomma i Stockholms skärgård och tillkännager det för regeringen.

 

 

Alexandra Anstrell (M)