Motion till riksdagen
2021/22:2489
av Alexandra Anstrell (M)

Höj hastighetsbegränsningen på A-traktorer/EPA-traktorer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av regelverken för A-traktorer i syfte att öka den tillåtna hastigheten till 45 kilometer i timmen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En mopedbil ser ut som en bil men är konstruerad som en moped på fyra hjul. Det innebär att fordonet inte alls är lika säkert som en personbil. Mopedbilar har vissa viktkrav att följa. När man ska bygga en bil runt en stomme och samtidigt hålla sig inom viktkraven så kan man inte ha tunga deformationszoner för att klara krockvåld, vilket gör att mopedbilarnas kaross har tryckts ihop helt vid krocktester. A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil. Den är ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Numera används A-traktorn, som ofta kallas EPA, främst som ett transportmedel av ungdomar. En mopedbil får i dag köra 45 kilometer i timmen, medan en A-traktor eller EPA-traktor endast får framföras i 30 km i timmen. Detta är ologiskt, eftersom det är betydligt säkrare att framföra A-traktorer eller epatraktorer än en mopedbil. A-traktor eller EPA-traktorer borde få köra lika fort som en mopedbil varpå regelverket för dem borde harmoniseras.

Med hänvisning till ovanstående föreslår jag riksdagen att ställa sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av regelverken för A-traktorer i syfte att öka den tillåtna hastigheten till 45 kilometer i timmen och tillkännage det för regeringen.

 

 

Alexandra Anstrell (M)