Motion till riksdagen
2021/22:2484
av Robert Halef (KD)

Registrering vid köp av ammunition


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en obligatorisk registrering av köpare av ammunition samt serienummer av ammunition, för att möjliggöra för polisen att lokalisera personen som handlat ammunition som har använts vid brott, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Dagligen skjuts och skadas personer av kriminella gängmedlemmar och antalet dödsskjutningar och sprängladdningar har ökat rejält under de senaste åren och är ett hot mot tryggheten och säkerheten på ett flertal områden i vårt land.

Detta visar på att det finns tillräckligt med illegala vapen och ammunition som kriminella har tillgång till samt en stor efterfrågan på droger.

Tullen liksom polisen bör få större befogenhet och resurser för att stoppa smuggling av droger och vapen samt med hårdare straff bekämpa kriminella gäng. Livstids­utvisningar för kriminella med utländskt medborgarskap som döms till fängelsestraff över två år bör möjliggöras.

Kontrollen av vapensmuggling liksom narkotikasmuggling måste prioriteras och med kraft bekämpas av rättsväsendet.

En mycket oroväckande utveckling som skapat otrygghet i många segregerade bostadsområden och samhället i övrigt där oskyldiga invånare och företagare drabbas hårt av våldet och avsaknaden av säkerhet vilket begränsar invånarnas rörelsefrihet.

Dödsskjutningar och personer som blir skjutna är ett stort samhällsproblem och denna eskalerande utveckling beror delvis på tillgång på skjutvapen, narkotika samt efterfrågan av droger. Det är viktigt att skärpa straffen för illegalt vapeninnehav.

Oskyldiga som hamnar på fel plats vid fel tidpunkt har skjutits till döds. Unga flickan Adriana är ett exempel och senast var det en polis som sköts till döds av kriminella gäng. De flesta som dödas och skadas är rivaliserande kriminella grupper som bekämpar varandra för att kontrollera droghandel och annan kriminell verksamhet. Sverige toppar rankingen i EU om antalet skjutningar och för att hejda denna negativa utveckling behövs bland annat mer kontrollerande regler vid köp av ammunition. Polisen har varnat för att det finns de med vapenlicens som har försett kriminella med ammunition. Detta får inte förekomma och kan stoppas om det görs en registrering av köpare som handlar ammunition.

För att få bättre kontroll på tillgång på ammunition bör man därför möjliggöra registrering av köpare av ammunition samt införa olika serienummer för ammunition så att polisen ska kunna lokalisera personen om ammunitionen senare har använts vid brott.

 

 

Robert Halef (KD)